Milyen a jó ablak?

Milyen a jó ablak?

Manapság annyi ablakfajta közül választhatunk, hogy közülük elég nehéz a számunkra megfelelőt megtalálni. Különféle profilú, kamraszámú és üvegezésűt kínálnak a kereskedők.

Elsődleges, hogy megrendelésnél a korszerű technológiával készültre essen a választás, mert ez garantálja a legyártott termék tartósságát, minőségét. A felhasznált alapanyagok szinte alig különböznek, viszont az összeépítési technológia alapvetően fontos, ezért a nagyobb és ismert ablakgyártók márkanévvel rendelkező (GEALAN IDEAL 4000, 7000, 8000 ) termékeit célszerű előnyben részesíteni.

Azt viszonylag könnyű eldönteni, hogy a leendő ablaknak milyen funkciókat kell ellátnia, pl. nyíló vagy nyíló-bukó, osztott szárnyas vagy egyedien osztott felületű stb. legyen.

Így az adott típusú ablak jellemzőinek az értelmezéséhez, mérlegeléséhez adunk néhány tanácsot.

 

Műanyag ablakok paraméterei

Profil alak és kamraszám

KAMRÁK ÉRTELMEZÉSE

A profilok alakja csak külső megjelenésében lehet szempont, pl. a lekerekített élűeket egyesek inkább kedvelik a sík felületűeknél, ám a profilalak a kamraszámot is befolyásolhatja.
A légkamrák száma a hő és hangszigetelés szempontjából fontos.

Ezt az idom u értéke adja meg, ami a műanyag szerkezet hőleadására utal.
Ez 3 légkamrás idomoknál általában 2,1-1,4 W/m2k, a magasabb, 6 légkamraszámú profilok akár 0,85W/m2K hő leadásúak is lehetnek. Az ennél magasabb, 7-8 kamraszám magasabb hőszigetelő értéket ad.

 

A profil kamraszáma a beépítési mélységet is befolyásolja, ami 58-82,5 mm között típusonként és kamraszámtól függően változik. Ennyit foglal majd el a falban az ablakunk.

Az idomok u értéke azonban csak a műanyag keretre vonatkozó adat, ennél fontosabb a teljes ablak hő átbocsátási tényezője, amit az uw érték jelöl, és magában foglalja az üvegezést, illetve annak hőszigetelési tulajdonságait. A legfontosabb az ablak beépítés utáni együttes hő átbocsátási adata, a beépítés minősége jelentősen befolyásol.
zért ajánlatos a beépítés szakszerűségére is nagy gondot fordítani.

Házilagos beszerelésnél a beépítési hiba miatt annyit veszthetünk, hogy csak új ablakunk lesz, de hőszigetelni nem fog.

 

 

 

Vasalat

Ez az ablakszárnyak zárását biztosítja.
Különféle rendszerek kerülnek beépítésre az adott típusú ablakokba; pl. Roto, Grrets-Unitas stb.
Mindegyik több ponton záródó, hibás működés gátlóval kiegészített, és típusonként akár több fokozatú vasalati résszellőző funkciót is ellátnak.
Ez utóbbi előnye, hogy az ablakszárnyat a toktól párhuzamosan emelik el a kívánt mértékben és intenzívebb, ezáltal gyorsabb légcserét tesznek lehetővé a szokásos bukó állású szellőztetésnél.

 

 

 

Üvegezés

3 RÉTEGŰ ÜVGEZÉS HŐÁTBOCSÁJTÁSA

A profilválasztásnál talán még fontosabb az ablak üvegezése.
Az alapüvegezés általában 4-16-4 mm-es rétegeződésű, kétrétegű, és hermetikusan zárt belső terű. Hőátadási tényezőjük a K érték, ami a hőszigetelő képességüket jellemzi.
Azt mutatja, hogy az üveg 1 m2-én 1 óra alatt mennyi hőenergia áramlik át. Az alapüvegezés általában 2,8 W/m2K értékű, és szélsőséges esetben a belső oldalukon még páralecsapódás is lehetséges.

 

Ennél sokkal jobb, 1,0 W/m2K érték is elérhető az argongáz töltésű, és kiemelt hőszigetelésű üvegezéssel, bár ezeknek sokkal magasabb az ára. Háromrétegű üvegezéssel a hőveszteség akár 0,6 W/m2K értékre csökkenthető. Ehhez viszont több, legalább 6 kamrás és széles ablak profílok szükségesek, ami növeli az ablak beépítési mélységét is.

Az üvegezés megválasztásakor alaposan meg kell fontolni, hogy milyen egyéb funkcióval szeretnénk felruházni, pl. reflexiós visszaverő védőréteggel, különféle ragasztott rétegű, betörés elleni, vagy megnövelt hangszigetelő funkcióval stb. Az ilyen üvegezések ára természetesen fokozatosan emelkedik, viszont az adott cél érdekében nem érdemes e téren sem túlságosan takarékoskodni.

Hanggátlás

A korszerű üvegszerkezetek igen hatásosan csillapítják a külső hangokat.
A csillapítás mértéke általában üvegezéstől függően 32-45 dB,
így az ablak csukott állapotban szinte teljesen kizárja a külső zajokat.

 

 

 

Árajánlat kérése

Gyors korrekt munka, profi szerelőcsapat.
Ablakcsere rövid határidővel, garanciával.
Telefon/Fax: 06-36-784-060
Mobil: +36-20-211-0033

 

Hívja cégünket, ha fontos Önnek a szakértelem!

error: Az oldal tartalma védett !!